Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Puig de l'Ofre i barranc de Biniaraix

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 7737
Vegades que s'ha descarregat el track: 2959
El barranc de Biniaraix forma part del GR-221 de la Pedra en Sec que ressegueix tota la serra de Tramuntana. És un dels trams més representatius d'aquesta forma constructiva, ja que tot el camí està empedrat i transcorre per entremig de feixes delimitades amb murs de pedra en sec. L'activitat agrícola i ramadera encara persisteix a l'entorn del barranc, que ens sorprendrà amb boniques vistes de gorgs i salts d'aigua. Un cop arribats al coll de l'Ofre, podem ascendir al cim del mateix nom per un itinerari circular.
r1635.jpg r1636.jpg r1637.jpg r1638.jpg r1639.jpg r1640.jpg r1641.jpg r1642.jpg r1643.jpg r1644.jpg r1645.jpg r1646.jpg r1647.jpg r1648.jpg r1649.jpg r1650.jpg r1651.jpg r1652.jpg r1653.jpg

Sortim de la part alta de la població de Biniaraix, del capdamunt del carrer Sant Josep. A l'esquerra hi ha l'indicador de Formalutx i davant trobem els indicadors de fusta del GR-221. La ruta no té pèrdua, ja que sempre hem de seguir els senyals del GR en direcció al coll de l'Ofre i l'embassament de Cúber. Inicialment el camí és una pista, però aviat ens desviem per un camí cap a la dreta que baixa suaument per anar a buscar l'inici del barranc. El creuem per una passarel·la i, ara sí, trobem ja el camí empedrat que comença a pujar en forma de graons. Primer el camí ressegueix el torrent, però més endavant el torna a creuar i avança fent ziga-zagues en fort pendent. Passem pel costat d'algunes finques i de camps d'oliveres, i guanyem alçada decididament mentre podem contemplar l'espectacularitat del barranc, que es va tancant. Finalment atenyem una pista a l'alçada de la finca d'Ofre, i sense deixar el GR arribem al coll. Al fons veiem l'embassament de Cúber i a la dreta hi ha el puig de l'Ofre. Per pujar-hi creuarem el prat que hi ha a sota i anirem a buscar una pista a l'esquerra. La seguim fins a una línia elèctrica, al coll des Cards. Seguim recte per creuar-lo i llavors girem a la dreta per un sender que comença a pujar. Aviat arribem a un petit coll sota un cim. Nosaltres continuem en direcció oposada per voltejar el nostre cim per darrera fins a trobar un punt a la dreta marcat amb fites i senyals de pintura blava on deixem el camí per enfilar-nos al cim. Descendim del cim desfent aquest últim tram fins a retrobar el camí per on hem arribat i ara continuar-lo avall entremig del bosc fins a un nou coll, el coll d'en Poma, quan el sender arriba a una pista. La seguim a la dreta per completar la volta al cim i arribar novament al coll de l'Ofre. Des d'aquí tenim la possibilitat de tornar a baixar pel barranc de Biniaraix, o bé baixar cap a Fornalutx per un camí que s'enfila entre el terreny rocallós del costat de la creu que marca el coll, tot i que aquesta opció ens obliga a tornar al punt d'inici per carretera des de Fornalutx. L'opció presentada aquí baixa pel mateix barranc però se'n desvia un tram per resseguir el camí antic de Sóller i Biniaraix, també indicat, i que ens oferirà una visió més agresta de la pedra en sec.

Punt de sortida Biniaraix (Illa de Mallorca)
Accés al punt de sortida Accedim a Binaraix des de Sóller, per una carretera estreta que ens acosta al peu de la serra de Tramuntana. El punt d'inici de la ruta és al capdamunt de la població i no hi ha espais per aparcar el cotxe, per això és millor deixar-lo a l'entrada de la població.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte:
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.093 m
Desnivell positiu: 1.040 m
Durada: Unes 5 hores
Distància recorreguda: 14 km
Cartografia i bibliografia: Mallorca. Guia Alpina. Editorial Alpina
Època aconsellable: Tot l'any
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.